World Press Photo in de Walburgiskerk

Impressie van de avondopenstelling van de World Press Photo tentoonstelling in de Walburgiskerk

Op 13 juli 2021 was er speciaal voor de Vrienden van de Walburgiskerk een avondopenstelling van de World Press Photo tentoonstelling, die van 9 juli tot en met 1 augustus 2021 plaatsvond in de Walburgiskerk.

De tentoonstelling van de beste persfoto’s wereldwijd, geselecteerd door een internationale jury, reist jaarlijks langs meer dan 100 steden in 45 landen. De 45 bekroonde beelden en series maken duidelijk hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is. Zij laten zien wat er speelt in de wereld. Dit jaar waren de gevolgen van de Coronapandemie in de beelden terug te zien, zoals is de prachtige World Press Photo of the Year, gemaakt door Mads Nissen. De foto toont hoe een inwoonster van een verpleeghuis door een verpleegster wordt omhelsd, door een transparant coronaknuffelgordijn.

Bezoekers van de tentoonstelling ontvingen een brochure met daarin alle fotobijschriften, zodat iedereen 1,5 meter afstand kon houden, en de tentoonstelling veilig en conform de coronamaatregelen kon verlopen.

In zijn welkomstwoord heette de voorzitter Arnold Gerritsen iedereen welkom en ging hij kort in op de inmiddels wat versoepelde coronamaatregelen en het feit dat in de afgelopen tijd nauwelijks activiteiten georganiseerd konden worden. Vervolgens gaf Arjan Woudenberg een korte inleiding op de tentoonstelling en de totstandkoming ervan. Arjan Woudenberg is als bestuurder van de Stichting Zutphen: Doen! één van de initiatiefnemers van de tentoonstelling. Mede door zijn inspanning mag de Walburgiskerk nu al zeven jaar de World Press Photo tentoonstelling ontvangen, waardoor Zutphen in het algemeen en de Walburgiskerk in het bijzonder extra in de belangstelling staan. De World Press Photo tentoonstelling 2021 in de Walburgiskerk heeft maar liefst  ruim 7500 bezoekers getrokken. De tentoonstelling in de Walburgiskerk trekt daarmee verhoudingsgewijs meer bezoekers dan de flagship expositie van World Press Photo in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Na de inleiding was er alle ruimte en tijd voor het bewonderen en beleven van de indringende foto’s, in de ruime ambiance van de kerk. De serene rust van de avondopenstelling deed recht aan de foto’s, die stuk voor stuk tot stilte en nadenken stemmen. Maar ook tot discussie, en het delen van inzichten met elkaar.

Ter afsluiting van de avond was er een gezellige borrel. Er werd nagepraat over de beelden en natuurlijk werd er ook bijgepraat. Gesprekstof in overvloed.  Zo werd de avondopenstelling een mooi voorbeeld van het voorrecht dat de Vrienden van de Walburgiskerk genieten.